Projects / Streffleurgasse

Residential Housing – Renovation – Vienna Urban Renewal Prize 2008

The project is to be considered together with the residential projects in Karajangasse and Wasnergasse. The H-shaped building from the “Gründerzeit” period has been completely renovated; the courtyard wing is reconfigured and attic-conversion spaces are created on the street side. Reducing the volumes of the courtyard wing improves the sun exposure for the entire courtyard. Attractive terrace apartments are created by the reconfiguration and loft conversion.

In this reconstruction, the glass walls between the living room and loggia obliquely face the southwest – improving the lighting conditions on the one hand and creating a visual connection from the living spaces to Augarten Park on the other. The future tenants had the opportunity to influence the internal layout during the planning phase: In the larger apartments, the kitchen could be combined with or separated from the living room. On each lower floor, there was the option to merge two or three-room apartments into one large apartment.

The residential complexes of Karajangasse-Streffleurgasse-Wasnergasse create a new ensemble in the urban framework and rejuvenate the courtyard as well as the street space of the entire block.

Client AT HOME Immobilien GmbH
Address Streffleurgasse 4, Vienna, 1200
Usable Space 1,550 m2
Units 25 Apartments
Project Status Completed 2006