Projects / Kammelweg Passive House

Competition

This design creates an extremely simple, compact foundation structure which is covered by a second, more complex shell. This shell serves as a water-diverting layer and bears the balconies, loggias and terraces. The spacious interior serves as a buffer zone and bears the glass roof for passive use of solar energy. The positive structural concept is extremely flexible in terms of sustainable planning. The basic structure divides the space into a service zone and a residential zone – which enables the most flexible use of space possible.

Urban Development Aspects

The guiding principles of "compactness" and "less is more" strongly influenced the design and led to a compact structure narrowing to the north.

The extremely simple foundation structure is covered by a second, more complex shell. This shell serves as a water-diverting layer and bears all of the balconies, loggias and terraces. The principle of building envelope prevents thermal bridges or other technically-unfavorable components, and the basic structure protects against the damaging effects of the weather.

Though technically sophisticated, the building envelope is not insulated itself so is therefore simple to build.

The compact design of the basic building structure results in an extremely favorable external surface/volume (A / V) ratio of 0.20. In addition, through its triangular shape, the building also achieves the optimum utilization of the south-facing surfaces and a minimization of the north facade. The U-value of the outer shell is from 0.12 to 0.14 W / m2K for the opaque components and with a mean value of 0.75 W / m2K for window constructions. The spacious, interior serves as a buffer zone and bears the load of the glass roof needed for passive use of solar energy.

Structural Concept

The analysis of the building data calculates a heat demand of 12 kWh / m2 pa and a specific heat load of 9.8 W / m2 for the total building.

The positive structural concept is extremely flexible in terms of sustainable planning. The basic structure of a column grid and a grid of intake and extract shafts divides the space into a service zone and a residential zone – which enables the most flexible use of space possible.

An essential starting point for the development of the structural concept was the environmental properties of various materials. The most important criteria were durability, primary energy source, global warming potential and the contribution to acidification. In addition, products made from recycled or scrap material were used as much as possible. A mixed-construction building was decided upon as a result of the examination of building material data and the building code framework of Vienna. The supporting structure and the ceilings are made of concrete while the exterior walls are prefabricated timber frame components with approximately 30cm of cellulose fiber insulation between TJI roof joists. The outer shell of the walls is made of wood wool boards, the inner shell made of OSB panels.

 products made from recycled or scrap material were used as much as possible. A mixed-construction building was decided upon as a result of the examination of building material data and the building code framework of Vienna. The supporting structure and the ceilings are made of concrete while the exterior walls are prefabricated timber frame components with approximately 30cm of cellulose fiber insulation between TJI roof joists. The outer shell of the walls is made of wood wool boards, the inner shell made of OSB panels.

Client GWB Nord-Ost Gemeinnützige Wohnbau- und Baubetreuungs GmbH
Address Kammelweg, Vienna, 1210
Usable Space 9,300 m2
Units 92 Apartments
Project Status Closed