Projects / Lorenz-Reiter-Strasse

Residential Construction – Housing Development Competition

For this housing development – with units available from 40 to 118m2 – apartments are designed to offer an economic use of space which accommodates many housing needs in a small area. In addition, flexible partition walls provide large living spaces in “Smart Apartments”. The smart choice model allows the tenants to choose the space most appropriate for them. The surrounding green area offers seating and recreation decks as well as accompanying landscaping. A fruit orchard with a seating and reclining deck forms a connecting zone to the surroundings.

Urban Development Aspects

Starting points for the structural arrangement:

1. The urban structure of the area at the junction of blocks of six to eight-stories, the former railway embankment beyond, and small houses of one to two-stories in Zippererstrasse

2. The location near a metro station, a park and a planned school

3. The organization of the complex around footpaths

4. The importance of Plot 3 as the gateway to the planned residential complex

The concept of the design takes on the dimension and structure of the developed area beyond the railway embankment and continues it further. The buildings towards Zippererstrasse are terraced to the south, and the building structure opens up in the direction of Building Site 2 to create a connection with the other two building sites.

The design includes a primary pedestrian access from the metro station, and the pathway between the building sites is via an attractively designed space in the south. The revitalization of the ground level is enriched by the entrance to a supermarket sheltered under the building’s overhang at the corner of Zippererstrasse as well as by a passage to the planned school.

Architectural Typologies

The majority of the structures are oriented east and west, thus offering two well-exposed facades and enabling a compact structure with central circulation. The central stairwells of each building are naturally lit by means of transparent stroller storage rooms and spacious rooms with skylights. The structure oriented north-south offers south-facing apartments accessed via a staircase located on the northern outer wall.

The project planning manages to completely avoid any purely north-facing apartments. The buildings respond to the various levels of enclosed walkways and courtyards with staggered foyers that enable barrier-free access to all buildings from the footpaths. These lobbies have generous ceiling heights and thus create an attractive entrance area.

Apartments

Some 53% of the units available are cost-effective Smart Apartments. Their unique design succeeds at creating a spacious effect despite a relatively small footprint. They are distributed uniformly throughout the complex in order to create a good mix of residential types. The remaining apartments are more spacious.

The two, three and four-room apartments, are offered at a fixed price in the “basic” “vario” and “loft” variations, which all have the same core sanitary facilities and therefore can be varied relatively easily, even after the completion of structural work. These floor plans also include models that offer sliding walls for variable room layouts and thus allow for room sizes in the Smart Apartments of up to 37m2.

Social Sustainability

A wide range of apartments are offered – from 40 to 118m2 – which guarantees a desirable long-term flexibility allowing several generations to live together, for example.

On the ground floor of the central building, a residential community will be established for people with mental illness or disabilities. Adjacent to this are two apartments which also offer self-determined but assisted living for people with special needs. All apartments have private spaces open to the surrounding green space. The individual open spaces – in the form of loggias, balconies or terraces – feature a furnished depth, are exposed to the sun and the directly accessible from the living space. Furthermore, large open spaces on the ground floor and south-facing communal terraces on the upper floors are at the disposal of all residents. The design includes a communal room of approximately 160m2, accessible from the interior of the building and linked via a staircase to the green space. The stroller storage spaces of each building are arranged to guarantee a practical utility.

In the central building there is an office for expanded building maintenance. In addition to building maintenance work, residents will be offered package receiving and holiday services – such as collecting post or watering plants – as well as home cleaning services.

Green and Open Spaces

The new neighborhood courtyard acts as the main access from the metro station. Seating and recreation decks as well as the surrounding green spaces invite residents to relax and play. The frontal landscaped facade provides a distinctive “green” view brought together by the cherry trees at the side. A central green space provides room for the whole family with good views of the toddler play area. The ground level apartments have private terrace areas. A natural lawn as a continuation of the adjacent Hybler Park forms the green collar which anchors the new development. A sprawling orchard with decks for sitting or lying is planned as a link to the adjacent property with open connecting pathways. Part of this area is offered as a “wild” play area for children and young people and retreat within the city.

Client GEWOG Gemeinnützige Wohnungsbau GmbH
Address Lorenz-Reiter-Strasse, Vienna, 1110
Usable Space 11,600 m2
Units 143 Apartments + 1 supermarket
Project Status Completed