Projects / JVA Graz

Competition

The design is characterized by the functional requirements and the flow of movement. The paths and functions decentralize the structure to produce a building with three inner courtyards. The new structure is integrated with the existing staff building with barrier-free connections. The new structure ends at the firewall of the western residential area and provides a visual and spatial completion of the prison. The entrance is connected to the core zone of the prison through the angular shape of the two-story structure.

Security Concept

The areas where resident inmates are held are spatially removed from the outer end of the prison. On the outer facade, the areas for visitors are found on the ground floor and the administrative areas upstairs. Inside the building, special attention was given to shorter routes and the complete separation of passageways for visitors and inmates. The areas in which inmates are moved, accompanied by prison guards, were designed to be as compact as possible and easy to oversee. The visitor courtyard is located at the interior of the structure and is surrounded by appropriately high walls. In addition, the visitor courtyard is lowered one meter to prevent the surrounding offices from being observed by the courtyard. The outer skin of the facade is designed in such a way to prevent individuals from scaling the building; a particularly smooth facade of up to 5m in height was conceived. The ground floor windows are flush with the outside facade and are barred from the inside – only the upper floor windows are equipped with external bars.

Layout

Installing the bars on the inside of the ground floor windows reduces the impression of cage-like architecture from the outside. This effect is supported by the design of the upper floor exterior bars as a continuous vertical lamella structure that resembles the building’s similarly patterned sun protection screen. The interior bars of the ground floor window are designed artistically in the form of an organic net and create an interesting visual effect for visitors and staff. The facades use a ventilated design with an outer shell of concrete fiberboard in a sandstone color. The facade material in sandstone yellow presents a contemporary interpretation of the exterior theme of the courthouse at Conrad von Hötzendorf-Strasse. The flat roofs of the ground floor of the new building are equipped with extensive green roofing to provide staff in the offices of the upper floor with a good overview of the area.

Access

The entrance is at ground level ensuring a barrier-free access. The floor of the upper level ties in with the uppers floors of the existing staff building, making the locker rooms accessible via an elevator. This elevator also provides barrier-free access to all levels of the new structure to the prison.

Client Bundesimmobiliengesellschaft mbH
Address Conrad von Hötzendorf-Strasse 41, Graz, 8010
Usable Space 3,000 m2
Project Status Closed