Projects / Graz Quarter 3

Competition – “VISION REININGHAUS - QUARTIER DER HANDWERKERGASSEN”

P.GOOD Architects in collaboration with grundstein

The ground floor opens the quarter with its lively audience-oriented uses. The spacious plazas, which welcome lingering, demonstrate a culture of networking, integration and openness. The Esplanade is the unifying element of the quarter. The city buildings along the Esplanade are perceived from a distance, while the artisan alleys are endowed with an internal identity – they are the unmistakable calling card of the quarter. The two-story “artisan houses” can be used flexibly from various functions of trade or services to residential housing. The sheltering buildings lining the avenue Alten Poststrasse mediate between the zones of motorized traffic and the purely pedestrian organization of the quarter.

Individuality

The “Quartier der Handwerkergassen” or Artisan Alleys Quarter is a diverse environment, marked by the coexistence of community and individuality. This culture is evident in the encounters and conversations in the streets, the communicative circulation of the buildings and the communal use of open spaces; it calls for routes and niches that provide space for communicative exchange and invite informal chats. The Artisan Alleys Quarter is a philosophy of living and working – one that secures individual needs and emphasizes the community.

Public and Private Characteristics

The Artisan Alleys Quarter lives as the result of spaces with different public and private characteristics. Some spaces allow the quarter to open to the outside; others promote coexistence in the neighborhood itself. The exterior spaces are multifunctional meeting places, recreation zones and retreats with a private, semi-public or public character. The design of the exterior spaces enables a connection to the quarter, promotes encounters between residents and creates the necessary open space and sense of security for individual activities.

Sharing and Exchange

The culture of the quarter is characterized by sharing and exchange. Businesses and residents share with each other, however possible and meaningful. The commercial units are not only spatially adaptable and suitable for different purposes, they can be flexibly used by different operators. Varying rent prices and a wide range of spaces make this happen.

So-called “Wohnjoker” or wildcard spaces are distributed throughout all the residential levels. These are separate rooms with a wet room (water connection), developed outside of the apartments, which can be added to a rented apartment if necessary.

Mixing and Networking

The design of the Artisan Alleys Quarter promotes mixing and networking both internally and externally. People of all generations, from diverse cultures, in various working models and life situations live and work together in the quarter. Living and working are blended, the mix of uses is fragmented and diverse and the commercial possibilities address the immediate and broader neighborhood. The communal areas are distributed across all parts of the building.

Creation and Appropriation

Community created by joint actions.
“White Zones” are undefined spaces and surfaces which can be further configured as development and meeting areas, both inside and out. Through their spaces, White Zones offer the possibility of appropriation and promote responsible contact. White Zones allow flexibility and provide room for contingencies. The design of the exterior spaces anticipates the signs of use and patina, as the full beauty of the exterior spaces only unfold with use.

Sustainability

“Live Easy” means to minimize the ecological footprint of each individual, and the consumption of resources and energy can only be reduced through frugal behavior. Therefore, in addition to public transport, bicycles are the main means of transportation to and from the Artisan Alleys Quarter.
As a result, spacious bicycle storage rooms are provided, also on some residential floors. There is a collective bicycle workshop in the artisan alleys, which also serves as a meeting place for the quarter.

Client BWSG und Schönere Zukunft Steiermark
Usable Space 23,074 m2
Project Status closed